Boeken van Connie Palmen

28-6-2023 21:29

Ik had al jaren boeken van Connie in mijn boekenkast staan. Ik herinnerde mij enkele tv programma's waar zij in voor kwam, waarbij ze vooral veel rookte en een zware rokersstem had. Ik googelde en zag o.a. bij Wikipedia, enkele foto's van haar toen ze nog jong en heel mooi was en De Wetten schreef, haar eerste boek. Dat sloeg in als een bom in Nederland. Ze werd gezien als een zeer getalenteerd jong talent. Ik begon met het lezen van het boek: De Wetten (1991). en inderdaad je leest het in een keer uit, raakt geheel gefascineerd. Je voelt haar zo dichtbij, ze neemt je mee in haar verhaal, je bent er gewoon bij. Naar aanleiding van dit boek, werd ze geintervieuwd door Ischa Meijer. Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zagen was het raak, en waren ze een stel. Ze schreef het boek I.M. over hun relatie, die uitkwam kort na zijn plotselinge dood (1995). Dit boek is autobiografisch en vertelt van haar uit gezien net zo veel over haar zelf als over Ischa, haar lover. Ischa Meijer, ook een schrijver en zeer scherpe intervieuwer,  op dat moment een zeer bekende Nederlander. Inmiddels kon zij zichzelf ook een bekende Nederlander noemen. We krijgen een hele intieme kijk in hun relatie en leven, en zijdelings het leven in Amsterdam en Amerika (waar ze veel reizen maakten) in die tijd. Ze schrijft ook heel intiem over de dood van Ischa en hoe ze dat heeft beleefd, hoe ze om hem rouwde. Haar twee eerste boeken waren destijds zeer uniek en origineel, en grensverleggend, zoals zij open schreef over relaties tussen man en vrouw,  over haar innerlijk leven, haar onmacht, haar afhankelijkheid van Ischa, hoe ze zo opging in de liefde, dat je je als lezer afvroeg of ze zich er niet helemaal in verloor.

Daarna wil je natuurlijk meer boeken van haar lezen. Dus ik begon aan De Vriendschap. een totaal ander soort boek. Het gaat over de jeugdvriendschap van twee totaal verschillende meisjes (wrs 12 jaar), ze krijgen een soort liefdesverhouding. Het boek is vanuit de "ik"persoon geschreven (Catherina Buts, Kit), en we lezen voortdurend over haar gedachtenwereld en ervaringen met Ara Callenbach, Bruno, haar lover, en later Thomas een latere relatie. Uiteindelijk merkt Kit dat ze eenvoudig weg niet zonder Ara kan leven. Het was voor mij heel moeilijk om het boek uit te lezen. De gedachtenwereld van Kit sprak mij totaal niet aan, omdat ze zo lijzig was, ze liet alles maar gebeuren in haar leven, kon er zelf weinig sturing aan geven. Ongetwijfeld een prachtig boek voor een leesgroep!

Jammer dat mijn leesplezier er niet door bevredigd werd, en ik stopte met mijn zoektocht naar Connie Palmen.

Hoe ontwikkel je je intuitie

We hebben veel boeken over intuitie, hooggevoeligheid, derde oog, een warm hart. Intuitie is natuurlijk een heel verfijnd instrument dat we als mens kunnen inzetten. Ik vroeg me daarom af, of je daar dan nuttige of zinnige boeken over kunt schrijven. Ik heb een paar juweeltjes gevonden en geef in dit blog de korte inhoud daarvan weer:

Lees meer »